Jacob Salmon

Påmindelser: Husk deres kæmpe potentiale

In Innovation, Læring, Metoder, Værktøjer on 7. november 2011 at 10:21

Hvor ville vi alle være uden påmindelser? Prøv lige at tænke over, hvor vigtige påmindelser er for at din hverdag hænger sammen. Prøv at forestille dig, at du ikke blev mindet om noget som helst, hverken af andre eller af diverse apparater. Det ville ende i kaos. Vores hverdag er fyldt med påmindelser; vores kalendre er én lang række af påmindelser, uret i køkkenet minder os om, når pastaen har fået nok, sms’er tikker ind, når det er i morgen jeg har en aftale på sygehuset. Vi har brug for påmindelser fordi vi glemmer, fordi vi umuligt kan huske og holde styr på alt det vi engagerer os i og forpligter os til.

Jeg har været med til at udvikle et lederværktøj der hedder Roberta. Det er et træningsværktøj for organisationer der vil indarbejde et eller andet; en bedre kommunikationskultur, en anden tilgang til salg, en lederadfærd etc. Essensen af Roberta er opgaver der bliver sendt på mail til deltagerne, der bliver bedt om at udføre forskellige opgaver, der involverer kolleger, ledere eller kunder. Opgaverne  fungerer dybest set som påmindelser til folk om at gøre det ene eller andet. Og det virker. Det virker især fordi Roberta kører over flere måneder, hvor deltagerne modtager 1-2 opgaver / påmindelser om ugen, og altså bliver mindet om noget vigtigt, over en længere periode. Hvis folk skal lære en anden adfærd, så er det ikke nok med et heldagskursus; der skal træning og påmindelser til.

Det amerikanske firma Jawbone har netop lanceret et ‘revolutionerende’ (siger de selv) armbånd og en tilhørende app; Up, hedder produktet. Det overvåger brugerens daglige liv og inspirerer en til at føre en sund livsstil. Armbåndet kan holde øje med din søvn og vække dig når du er tættest på at være vågen, den kan minde dig om at bevæge dig hvis du har siddet stille for længe, den monitorerer og opsamler data, og den ‘buzzer’ når den vil have dig til at gøre noget.  “It reminds me to do the simple things, that are so easy to forget”, som en bruger i en af Jawbones reklamefilm siger.

Jeg tror Jawbones’ Up kunne være interessant at afprøve i sundhedsvæsenet. Jeg har diabetes 1 og måler mit blodsukker en del gange hver dag; jeg glemmer det (for det meste) ikke. Men hvad med alle dem der har svært ved at huske at måle deres blodsukker. Fx børn. Eller pædagoger eller lærere der underviser børn der har diabetes. Eller folk der lige har fået konstateret diabetes, og måske ikke har fået det ind på rygraden, hvilke tidspunkter det er smart at måle på. Man kunne også bruge den i hjemmeplejen; hvad med fx at give den til ældre så de husker at spise; der er massive problemer med underernæring blandt ældre. Undersøgelser viser, at mellem 1/3 og 2/3 af indlagte ældre på hospitaler er underernærede.

Alle mennesker har brug for påmindelser. Uanset om man er en travl sælger midt i 30‘erne eller en 85 årig kvinde i en ældrebolig, så har man brug for påmindelser. Der skal nok være et marked for at sælge Jawbones Up til unge der har app’s og er teknologisk med på seneste tech bølge, men som samfund kunne vi sikkert gøre livet bedre for en hel masse mennesker, hvis vi i højere grad tænkte i løsninger hvor borgere med behov for pleje, og indlagt patienter, blev mindet om at gøre noget selv. At blive mindet om at gøre noget selv, stedet for at man glemmer,  eller skal mindes om noget af en anden person, fx en sygeplejerske eller en hjemmehjælper, dét er der måske et potentiale i. “Nu er der mad og nu skal du huske at spise, fru Jensen”, behøver ikke komme fra en sygeplejerske, fra en person, det kunne måske godt komme fra et armbånd, en halskæde eller en ørering?

– Salmon

  1. […] Her kan du læse resten af Jacob Salmons indlæg på 13etage.wordpress.com. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: