Jacob Salmon

Er 21.35 for sent at drikke kaffe?

In rådgivning on 20. januar 2011 at 22:15

Velkommen tilbage!  13. Etage har holdt en lang juleferie, men vi er tilbage, og med et vigtigt emne: Kaffe.

Jeg ved godt overskriften er et idiotisk spørgsmål, for det kommer selvfølgelig an på hvem man er, ens kaffevaner, om man har et stykke arbejde man skal have gjort inden man kan gå i seng osv. Så der er mange faktorer der spiller ind i forhold til at besvare dette spørgsmål.

Nu er det ikke sådan, at dette indlæg udelukkende skal handle om kaffe. Jeg håber du har spottet, at jeg prøver at lokke dig ind i et lille rum, hvor det handler om et ganske bestemt, veldefineret emne, nemlig kaffe, om hvornår det er for sent at drikke kaffe på aftenen. Et latterligt, banalt spørgsmål. Tilsyneladende ikke.

For når du nu er inde i dette lille rum, hvor dette kaffe spørgsmål fylder det hele, så tænk engang over, at du rent faktisk ER blevet lokket til at tænke over, om 21.35 er for sent at drikke kaffe. Du har måske ikke tænkt over længe, hvornår det er for sent at drikke kaffe, men du stillede garanteret dig selv spørgsmålet. Ellers læste du vel ikke dette lige nu?

Det ledelseskonsulenter for det meste gør, mig selv inklusiv, er at formulere den slags snævre problemstillinger, der minder lidt om kaffe spørgsmålet:

Hvordan får man topmotiverede medarbejdere?

Hvordan får man tavs viden frem i organisationer?

Hvad er nøglen til vækst?

osv.

Spørgsmål der ikke kan besvares  løsrevet fra en kontekst, spørgsmål der ikke findes et generelt svar på. Præcis ligesom kaffe spørgsmålet.

Vi konsulenter forsøger meget ofte at stille ‘knivskarpe’ spørgsmål, spørgsmål som virkelig skal få folk til at gå ind i et lille rum og tænke. Men disse knivskarpe spørgsmål er præcis som overskriften; interessante ja, men kun i det korte tidsrum hvor det lykkes at få folk til at gå ind i det lille rum og kun tænke over dettte spørgsmål. Hurtigt fordufter væggene i rummet og tusind andre spørgsmål trænger sig på.

Er der en anden vej end at stille snævre spørgsmål og formulere meget specifikke problemer i nutidens afsindigt specialiserede samfund? Næppe.

Så svar venligst på dette vigtige spørgsmål: Er 21.56 for sent at drikke kaffe? For det er klokken nu, og nu trænger jeg virkelig.

– salmon

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: