Jacob Salmon

Noma er en fabrik, del 1

In Bøger, Ledelse on 7. oktober 2010 at 01:14

Jeg har tidligere rost Seth Godin’s “Tribes”, og vil også anbefale hans seneste bog ‘Linchpin’. På engelsk er en linchpin en slags simpel låsemekanisme der holder ting på plads, og linchpin er altså en metafor om individer der skiller sig ud, der igennem deres ukuelige vilje til at give sig selv som en gave hver dag, gør en ekstraordinær indsats og skaber ‘kunst’ i deres arbejde og i de  organisationer der er så heldige at have dem. En linchpin kan være en leder, en medarbejder, en iværksætter eller en frivillig, eller bare et menneske der igennem sine handlinger afviser blot at gøre tingene ‘godt nok’.

Seth Godin forsøger i Linchpins at tage et opgør med bl.a moderne ledelseskultur, med den fabriks-mentalitet han mener præger selv mange moderne, succesfulde virksomheder og organisationer. På ‘fabrikken’ ledes medarbejdere efter et kort (map) fordi de der beder om at få arbejde udført, ‘managers’, selv véd på forhånd præcist hvad slutresultatet skal være, fordi resultatet skal passe ind i et produktionssystem hvor forudsigelige delresultater skal passe ind i en samlet produktion, der skaber et på forhånd kendt resultat.

Sæt denne klassiske fabriks-ledelsesstil (management) overfor ‘ledere’, eller leadership, der praktiseres i virksomheder og organisationer hvor den enkelte, selvstændigt tænkende medarbejder eller leder bliver spurgt om vedkommende vil tage ansvar for at nå visse mål, ofte diffuse og løse mål, som medarbejderen eller lederen selv, igennem sin kreativitet og selvstændighed, må løse så det skaber størst mulig værdi for dem der skal bruge det der produceres. Lederen ved, i modsætning til manageren, sjældent hvad resultatet af en sådan løst formuleret opgave bliver, lederen ved ikke selv hvordan opgaven skal løses, og resultatet er ofte uforudsigeligt, overraskende og produktet af en ‘linchpins’ engagerede indsats. Så vidt Godins tanker, som ikke er nye, men gode at genopfriske: Jeg læste for første gang om forskellen mellem en leder og en manager i Ole Fogh Kirkebys ‘Ledelsesfilosofi’, der udkom i 1998.

Indlægget fortsættes i ‘Noma er en fabrik, del 2

– salmon

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: